• Alle producten zijn toegevoegd aan uw winkelmandje.

LED

Korte introductie van LED lampen en veelvoorkomende termen

 

CRI waarde (kleurweergave)

CRI / Ra (Coloring Rendering Index / Rationale) is een index die de getrouwheid van de kleuren weergeeft. Een hoge waarde staat voor een hoge kleurgetrouwheid. Deze index wordt vaak toegepast op verlichtingsproducten. Aan de hand van CRI kan worden bepaald in hoeverre een natuurgetrouwe kleurweergave wordt gecreëerd door kunstmatige verlichting. Door een lamp met een lage waarde (<70) zal de zichtbare kleur afwijken van de natuurlijke kleur. Een lamp met een waarde van 100 weergeeft kleuren als in daglicht.

Het belang van een hoge CRI  

Een juiste CRI waarde is niet voor iedere toepassing van groot belang. Een drukkerij zal bijvoorbeeld hoge eisen stellen aan de kleurweergave maar bij straatverlichting is kleurweergave minder belangrijk. De waarde wordt berekend door 8 referentiekleuren te belichten door de lamp in kwestie. Van alle 8 indexen wordt een gemiddelde genomen, de CRI waarde.

De meeste lampen hebben een CRI > 80. Wij merken dat in de praktijk de LED's in snel tempo worden geleverd met hogere waardes dan in het begin.  In het algemeen kunt u er vanuit gaan dat de kleurweergave van kunstmatig licht relatief natuurgetrouw is.

Kleurweergave index

Een beknopt overzicht van de categorisering voor verlichting. Over het algemeen heeft LED verlichting, uit het hogere segment, een aanzienlijk betere CRI dan fluorescentieverlichting. Maar, doordat LED de kleur rood vaak slecht natuurgetrouw kan weergeven, wordt de gemiddelde CRI beïnvloed.

Waarde : 100-90
Uitstekend, natuurgetrouwe kleurweergave.
Waarde : 90-80
Goed, kleurweergave relatief natuurgetrouw.
Waarde : 60-80
Matig, kleurweergave kan afwijken van kleurechtheid.
Waarde : <60
Slecht, kleurweergave wijkt af van kleurechtheid. Toepassen waar kleurweergave niet van belang is. (bv. buitenverlichting)

CRI verlichting

Een overzicht van verschillende lichtbronnen en de gemiddelde CRI waarde. Is de natuurgetrouwe weergave van kleuren voor uw organisatie zeer belangrijk. Houd hier dan rekening mee in welke ruimte u een Led armatuur gaat plaatsen. Onderstaande afbeelding geeft u een indruk van hoe een product eruit kan zien met behulp van Kunstlicht en de daarbij behorende waardes.

Gloeilamp 95-100
Halogeen 95-100
Spaarlamp 80
T8 TL 80
T5 TL >80
Led TL >80
Led TLO PR >80

 

 

 Bron afbeelding : Internet

 

De kleurtemperaturen van led lampen.

Bij het kiezen van de juiste led lamp is de kleurtemperatuur van groot belang voor veel mensen. Hoewel men vroeger sceptisch was over lichtkleuren van led lampen, zijn de led lampen van tegenwoordig net zo sfeervol als traditionele verlichting. De kleurtemperatuur van een lamp wordt aangegeven in het aantal Kelvin. Hier vindt u uitleg over de verschillende kelvin waardes.

 

De verschillende Kelvin waardes

De kleurtemperatuur van lampen wordt weergegeven in het aantal Kelvin. Dit staat bij elke lamp bij de productspecificaties vermeld. In de onderstaande afbeelding geeft weer wat voor lichtkleur de lamp heeft bij een bepaald aantal Kelvin. Hieronder een plaatje met de kleuren die hier bijhoren.

 

 Bron afbeelding: Internet